Te ekspresowe roladki z 3 składników robię w 5 minut. To mój pomysł na zdrową i pyszną przekąskę

Dodano:
Roladki z ogórka Źródło: Freepik/KamranAydinov
Te ekspresowe roladki to moje „koło ratunkowe”. Korzystam z niego w sytuacji, gdy przychodzą goście, a ja nie mam w zanadrzu żadnej przekąski. Łączę trzy składniki i w kilka minut na stole ląduje genialna przegryzka. Jest tak dobra, że znika w mgnieniu oka.

Ekspresowe roladki z 3 składników już nieraz uratowały mnie przed towarzyską katastrofą. Nie wymagają wiele pracy. Nawet dziecko poradziłoby sobie z ich przygotowaniem. Poza tym dają kucharzowi duże pole do popisu. Można dowolnie modyfikować ich skład zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami oraz potrzebami i tworzyć unikalne kompozycje smaków.

Jak zrobić ekspresowe roladki?

Podstawą tych ekspresowych roladek jest zielony ogórek. Wystarczy zawinąć w niego ulubione składniki i gotowe. Ja tym razem postawiłam na połączenie sera feta i czarnych oliwek, bo je przygotowuje się najszybciej. Świetnie jednak sprawdzą się również inne produkty, na przykład ugotowane na twardo jajka, podsmażone pieczarki, starty żółty ser, twarożek, suszone pomidory, szynka, wędzony boczek itp. Można też pokusić się o dodanie do farszu pokrojonej drobno papryki, uduszonego na maśle szpinaku, posiekane orzechy włoskie czy kiełki. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Przepis: Roladki z ogórka

To zdrowa, ekspresowa, a zarazem pyszna przekąska.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 1 zielony ogórek
  • 150 g sera fety
  • 50 g oliwek

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ogórkaUmyj warzywo i pokrój je w cienkie plastry.
  2. Szykowanie farszuPosiekaj oliwki. Połącz je z serem i dokładnie wymieszaj.
  3. Formowanie roladekNa każdy plaster ogórka nałóż trochę farszu. Następnie zawiń je, tworząc roladki. Ułóż je poziomo na talerzu i udekoruj wedle uznania, na przykład sosem sojowym, sezamem czy ikrą.

Wskazówka: Roladki możesz podać na sposób azjatycki, na przykład łososiem, sezamem i ikrą, pastą wasabi, startym imbirem czy sosem sojowym, ale dobór dodatków to kwestia indywidualna.

Dlaczego warto włączyć zielone ogórki do diety?

Zielone ogórki są źródłem flawonoidów. Zawierają między innymi fisetynę. To związek wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Spowalnia procesy starzenia, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu, a jednocześnie hamuje produkcję cytokin wywołujących stany zapalne. Działa również ochronnie na układ nerwowy. Zabezpiecza neurony przed uszkodzeniami. Poprawia koncentrację i funkcjonowanie poznawcze. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, a także schorzeń o podłożu nowotworowym.

Ogórki zawierają wiele mikro- oraz makroelementów. Można w nich znaleźć między innymi wapń, potas, fosfor, cynk, sód kwas foliowy i witaminy z grupy B (niacynę, ryboflawinę, tiaminę etc.). Warzywa działają moczopędnie i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Regulują stężenie glukozy we krwi. Obniżają również poziom „złego cholesterolu”. Poza tym zapobiegają odwodnieniu i świetnie gaszą pragnienie. W dodatku dostarczają niewielkiej liczby kalorii (w 100 gramach znajduje się około 15 kcal). Mogą być więc bez przeszkód spożywane także przez osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...